SPELLBOUND – ANAM CARA

Artiest info
Website
facebook
Label: Continental Song City

We zijn dit jaar overspoeld geworden door nieuwe albums die ontstaan zijn tijdens de voorbije twee jaar durende coronapandemie. Die periode van volledige afzonderingen en geen concerten was voor veel muzikanten een inspiratiebron om nieuwe nummers te componeren en op te nemen. De finale resultaten van die arbeid kwamen in 2022 naar buiten in de vorm van platen met songs waarin vaak de gevoelens van de componist en/of vertolker over de maatschappij tijdens de pandemie in de songteksten gereflecteerd werden.

Zo kregen we onlangs een exemplaar toegestuurd van het album “Anam Cara”, een project van de nieuw opgerichte formatie ‘Spellbound’ met de Schotse zangeres Julie Scott en de Nederlandse muzikant Peter Slager, de bassist en tekstschrijver bij de poprockformatie ‘BLØF’ uit Zeeland. Tijdens de coronaperiode leverden beiden hun muzikale initiatieven vanop afstand af aan elkaar, waarna ook de nog ontbrekende bijkomende instrumentatie aan de nummers werd toegevoegd en zo langzaam maar zeker dertien tracks werden voorbereid voor het album “Anam Cara” dat naar het Keltisch vertaald staat voor ‘ziel en vriend'.

Julie Scott schreef de meeste liedjes terwijl ze samen met Peter Slager tekende voor het componeren van de nummers “Halos & Hearts” en “Wave”. Het album begint met de erg mooie single “All Is Well” die we u hierbij meegeven op de eerste audiovideo. Andere songs die ons zeer goed zijn bevallen zijn “Amazing”, “Wave”, het intimistische “Deep Fall”, albumafsluiter “You Are Here” en het harmonieus samen gezongen “Mad Hatter” dat u op de tweede video kunt beluisteren.

De meeste tracks zijn qua instrumentatie vrij sober opgevat met Peter Slager op bas, gitaren en mondharmonica, Julie Scott op akoestische gitaar, Roeland Drost op toetsen en bluesharmonica, Stefan Blankestijn op gitaren en lapsteel, Stefan van de Brug op drums en percussie en twee strijkers met Maaike Peterse op cello en Ruben Margarita op viool. Op de drie tracks “Praise”, “Mad Hatter” en “You Are Here” krijgen we ook een gastoptreden van de Zeeuwse singer-songwriter ‘Broeder Dieleman’ op banjo en Franklin Schieman speelt op saxofoon mee bij het nummer “Perfect Storm”.

Tot aan de release van het album “Anam Cara” midden oktober was ‘Spellbound’ eigenlijk een pure virtuele groep, maar nu we de coronacrisis bijna vaarwel kunnen zeggen besloten Julie en Peter om toch samen live optredens te gaan verzorgen ter promotie van hun eerste plaat. Het is dus niet geheel onwaarschijnlijk dat er in de volgende jaren nog vervolgmateriaal van ‘Spellbound’ op plaat zal gaan verschijnen; dat is alvast onze hoop.

(valsam)